70-luvun lapset...
 
Kuinka voimme olla hengissä ihmettelevät 80 ja 90-luvun lapset. Vanhempiemme autoissa ei ollut integroituja turvaistuimia ja tuskin edes opelilla tai ladalla olisi sellaista keksitykkään, koska autollahan piti liikkua ainoastaan miesten paitsi lauantaisin, kun isillä oli kanuuna ja mutsi ajoi, tai ainakin omasta mielestään ajoi isän mielestä lähinnä yritti viedä häntä lähiöräkälään samalla kun kävi itse T-kaupassa. Anteeksi ajatukseni katosi, siis ei ollut lastenistuimia oli vain ns. "lastenistuimia" eli vaahtoimuovinen perseen muotoon prässätty korokepala joka esti sen ettei muksu kuristunut turvavyöhön. No meillä ei ollut niitä vöitä siinä 65 vuoden kadetissa niin eipä sitten tarvinnut murehtia että voisiko tässä kuristua vai ei.
No sitten taas silloin kun piti liikkua oma-aloitteisesti, niin kulkuväline oli pyörä tai omat jalat. Ei ollut mitään täys jousitettuja ATB moutainhydrokopteri bikeja 37:llä vaihteella vaan kulmakunnan kovin oli se jolla oli käyräsarvinen ittelle viä liian iso veljen tai jonkun muun vanhemman sukulaisen "kilpapyörä". Samaan jengiin pääsi myös jos sattu oleen edes kolme vaihdetta, tai viisi vaihteiinen naistenpyörä niinkuin itselläni. Silloinhan oli myös kettutyttöjä taisivat vaan siinä iässä olla kani ja mummonkissatyttöjä. Heillä oli yleensä JOPO tai AINO ja kaikki kahdeksankyt luvun alun nosteessa apupyrät irtisaaneet kapitalistin kakarathan eivät sellaisilla ajaneet, joten ne likat (kyllä vain likat) olivat siis omissa oloissaan. Ja mitenkä nämä pyörät nyt liittyvät hengissä säilymiseen? No pyöräilykypärä ei ollut kovin trendikäs juttu tuolloin. Muistän kyllä itse ajaneeni pyörällä lätkäkypärä päässä, mutta se liittyi varmaan jotenkin johonkin leikkiin sillä mukana kulki myös naapurin sedän (Michael Jackson fiilistelijät hiljaa!) veistämä puukivääri, mutsin essu kaulassa viittana ja taskut täynnä marmorikuulia.
Kaveriahan haettiin ulos leikkiin ihan vaan kylmästi soittamalla niiten ovikeloa, jos se ei pääsy tai ollu kotona niin voi voi sit vaan seuraavan ovelle. Toisin kuin nykyään: "mooo,o ootzä himas? ooge lähezä heselle? nähää siä mul loppuu akku...".
Mikä helvatan hese? Meillä oli ylägrilli ja alagrilli joista irtos kolme nakkia kahdella markalla, ja ei ollut puhettakaaan et olisi päässy keskustaan silloin kun itse halusi.
Sitten oli vielä urheilu ja kaikenlainen liikunnan harrastaminen. Lätkää piti pelata kesät talvet. Vaikka hiihdolle oli 20 asteen pakkasraja, niin oli suorastaan pyhäinhäväistys jos ei luistin liikkunut tuossa pakkasessa kun kieakko putos jäähän, vaikka hanskat oli jäätyneet TITAN:in lätkämailaan etkä tuntenut omaa naamaasi kuin vasta kun sinua taklattiin. Nykyäänhän koulut varailee kaupunginisiltä halleja ettei tartte pelata pilkkihaalareissa. Murtomaahiihto oli muuten kanssa kova sana. Itse kunnostauduin kyseisessä lajissa niin hyvin että opettaja joutui odottamaan minua maalialuella puolituntia muiden saapumisen jäkeen. Jep ei ollut mun laji! Ihmettelen kyllä itsekkin säiymistäni hengissä, sillä hypotermia on salakavalatila ja saavuttaa helposti kaverit jotka käyttävät kahdenkilomertin hiihtolenkkiin puolitoistatuntia.
Vitamiinit! Meinasin vallan unohtaa yhden kovimmista hengissä pysymis tuotteista! Ei ollut multivitaa purkista, vaan oli porkkanaa torilta ja appelsiineja pyhästä maasta eli Israelista. Yksi parhaimpia flunssa lääkkeitä oli terkkarin "antama" immuniteetti flunssalle, kunhan ensiksi sairasti sen. Toinen oli terveyskeskuslääkärin lause:"Kestää neljätoista vuorokautta hoitamatta ja kaksiviikkoa hoidettuna". Juu ei ollut 70-luvulla "ota yksi pilleri" ja "Juo tätä joka päivä" lääkkeitä maitokaupoissa.
 
No niin tästä voisin jatkaa vaikka kuinka pitkään mutta parempi lopetella koska tapanani on helposti eksyä asiasta. Lopuksi tiedoksi niille jotka mahdollisesti tiukkapipuotuvat tästä, että miksi toi kirjoittaa kolmekymppisten säilymisestä hengissä eikä esim. suuristaikäluokista. Juttu perustuu omiin ja ikätovereitteni kokemuksiin siitä kun nykyteinit ihmettelevät kuinka 70-luvun lapsi on selvinnyt ilman kirjainlyhenteitä DVD, CD, WWW, mp3 ja GSM. Itse taas ihmettelen vanhempieni säilymistä sanojen ALKO, POLIISI, HIPPI, ASBESTI ja ELEMENTTITALO seassa. Ympyräähän tässä pyöritään...